2019. ápr 30.

Elemek keresése BrickLinken - 1. rész

írta: Hardcore Build
Elemek keresése BrickLinken - 1. rész

Segítség elemek beazonosításához

Nagyon sok embernek meggyűlik a baja az ömlesztett LEGO elemek beazonosításával, szeretnék megtudni milyen készletek lapulnak a nagy halomban. Ez mára már akkora problémát öltött, hogy külön Facebook csoportok alakultak, ahol segítséget kaphatunk, megmondják a konrét szettet vagy az elem számát. Ezek közül is a legnehezebb a minifigurák beazonosítása, ez egy külön kategória.

Ha egy ömlesztett halmotszereztünk, keressük ki a speciális, nyomtatott vagy esetleg kirívó színű elemeket, azok alapján a legkönyebb megtalálni a keresett készletet. Összeállítottam egy listát a legfontosabb elemekről, amelyekre egyből rákereshetünk. Ha ebből az elemből találunk esetleg matricást vagy nyomtatottat, akkor az is ilyen számmal fog szerepelni csak lesz hozzá egy kiegészítés. Tehát következzen a lista, a cikk végén pedig konkrét példákat is mutatok, hogyan jutottam el egyes elemekhez. Sajnos a magyar megnevezéshez nem nagyon értek, abban majd kérem a segítséget! Az elemeket nagyobb csoportra szedtem, ahogy a BrickLinken is szerepelnek. A nevet beírva máris közelebb juthatunk a keresett elemhez. Sok csoportban van olyan elem amit nem nagyon tudok miért került oda, ezeket is jelezni szeretném. 

Kereséskor beírhatjuk az adott elem színét is, ha átlátszó elemeket keresünk, akkor a TRANS szóval együtt írjuk be a színt. A színekhez itt találunk egy listát.

A következő szótár, nagy segítséget nyújt, ha ezeket a szavakat kombináljuk az elemcsoportok neveivel, nagyon gyorsan megtalálhatjuk a keresett elemet:

 

Axle, axle hole Technic összekötő rúd, összekötő rúd alakú lyuk az elemen
Curved Görbe hajlított elem
Stud Magát a pöttyöt jelenti
Groove Valamilyen bemélyedés
Slope, Inverted Slope Lejtős elem, vagy invertált lejtős elem
Wedge, Inverted Wedge Ék alakú elem, külön csoportot is jelent
Facet Valamilyen sarok (csiszolt) elem
Pin, Pin hole Technic összekötő pöcök vagy lyuk
Modified Valamilyen alap elem módosított változata
Handle Valamilyen, kar, fogóka
Pattern, Sticker Valamilyen minta, ha tudjuk, hogy a minta egy matrica akkor a Sticker szót is használhatjuk
Clip Kapocs, csipesz, fogóka, tipikusan a rúd elemek tartásához
Grille Rács, rács mintázat, rácsos elem

 

ANTENNA

Számok: 2569, 3957, 3144

Egyszerű antennák csoportja, ide tartoznak még a zászlós antennák és létezik egy újabb fajta 3957, a 3957b változat amelyiknek a vége lapos.

BAR

Nagyon érdekes elemcsoport, sok anomáliát találhatunk benne. A BAR szó általában korlátot jelent, tehát egy teljes korlát elemet, vagy a korlát egy darabját egy egyszerű rudat. Továbbvíve ezt, lezárást, akadályt, végpontot is jelent. Így már érthető egyes elemek miért kerültek be ebbe a csoportba, attól függetlenül, hogy sohasem használtuk az adott elemet erre a funkcióra. Minden elem ide tartozik amelyik rúd alakú, vagy az adott rúd elemhez csatlakoztatható, kapocs, kar. Itt sok olyan elem van amelyet más vonatkozásban ismerünk, robot karok, fegyverek nyele, kilőhető dolgok. A galériára kattintva megnézhetitek a legfontosabb BAR elemeket. Ha jobban megnézzük tényleg mindegyik illik az előbb leírtakhoz. Gondolhatnánk, hogy a kerítés elemek is ide tartoznak, mert eléggé hasonlítnak egyes BAR elemekhez, de sajnos nem, a kerítés elemeket majd a FENCE nagyobb csoportnál találjuk.

Példa: Egy olyan elemet keresünk amellyel a rúd elemeket kapcsolhatjuk össze egy kapoccsal: Bar clip

BASEPLATE / BASEPLATE, ROAD / BASEPLATE, RAISED

Alaplapok, minden olyan lap ide tartozik amely gyerekkorunkból ismerünk, nagy zöld, szürke alaplapok. Speciális válfajai a ROAD és a RAISED. A ROAD az utak csoportja, a RAISED pedig, a nem lapos hanem valamilyen tereppel rendelkező alaplap. A RAISED alapokat 3D alaplapoknak is szokták nevezni.

Pálda: egy olyan lapot keresünk amelyik 3D alaplap és valamilyen földes, sáros mintája van: baseplate raised dirt

BRICK

A legnagyobb csoport, a cikk legelején leírt szótárat ezeknél az elemeknél használhatjuk a legtöbbet a pontosításra. Ez a csoport rengeteg elemet tartalmaz, nagyjából minden ide tartozik ami nem lapos, ez elég soknak tűnik sajnos,  ezért kell használnunk intenzíven a szótárat. A csoporthoz három alcsoport tartozik, az ARCH, MODIFIED, és a ROUND. Az ARCH a boltív elemeket szedi egy kisebb csoportba, a MODIFIED az valamilyen alap kocka enyhén módosított változata, a ROUND pedig a kör, hajlított, vagy görbe elemeket jelenti. Itt fontos megjegyezni, hogy az elemeknek létezik egy szorzóval megadott mérete. A kockák esetében ezt kettő vagy 3 számmal írhatjuk le. Pl: 1 x 2 x 3, tehát egy 1 széles (1y) , 2 hosszú (2x) , 3 magas elemet keresünk (3z).

Példák:

Egy sima 1x6-os kocka: brick 1 x 6

Egy 4x4-s kör alakú elem amelynek van 4 lyuk az oldalán: brick round 4 x 4 4 pin hole

Egy 1x2-es kocka amelynek van egy kis tartó kapcsa, és 'danger' felirat is szerepel rajta: brick modified clip danger

CONE

Kúp alakú elemek, általában henger alakúak, a régi rakéta elemek voltak az első ilyen elemek. Ezeknél is használhatjuk a méret megadást, attól függetlenül, hogy nem négyzet alapúak az elemek.

Példa: egy kúp alakú elem ameylnek vagy technic rúd alakú lyuk a tetején: cone axle hole

DISH (radar)

Tányér, tál, radar alakú elemek, leginkább tényleg radar elemként terjedtek el, ezért a kereséskor a RADAR szót is használhatjuk.

Példa: egy fekete radar alakú elem amelyen van egy villám matrica: black 3 x 3 radar electricity sticker

Sajnos ennyi lenne az első rész, de ezek alapján már bárki elindulhat. A következő részben bemutatom még a többi nagyobb és fontos csoportot is, a minifigurákkal pedig valószínűleg egy külön rész fog foglalkozni.

Szólj hozzá

lego azonosítás bricklink minifigura