2019. jan 19.

LEGO 8094 - Vezérlő központ - A robotika kezdete

írta: Hardcore Build
LEGO 8094 - Vezérlő központ - A robotika kezdete

Control Center I.

 

 

1990-ben a LEGO Csoport új motor rendszerrel jelenkezett a Technic témakörben, a 9V-vel. A 8094-es készlet volt a legelső olyan szett a Univerzális építő szettek között, amelyikben végre nagyobb bonyolultságú építményeket lehetett összerakni. Szerintem nevezhetjük a 9V rendszer bemutató készletének is.img_0735.jpeg

A 8094-es volt az első olyan készlet is amiben egynél több motor kapott helyet. A régi megszokott hengeres vagy nagy tégla elem tartó dobozok helyett itt egy programozható vezérlő egységet kaptunk, amellyel egyszerre 3 külünböző motor mozgathattunk egyszerre. A képen az újabb fajta vezérlő egység szerepel, ez annyiban különbözik a régitől, hogy már tápról is működtethető, a régi 6 elemmel működik. Az egyes építményekhez tartozó irányokat egy matrica lapról ragaszthatjuk fel 2x2 csmepékre.

A vezérlőpult használati utasítása

A motorok színkódoltak. A sárga kimenethez tartozó A és B gombok a motor polaritását változtatják, tehát a motor forgási írányát változtathatjuk. Az N-S és az E-W a kék és piros kimenetet vezérlik, iránynak megfelelőlen, ha keresztbe nyomjuk meg akkor egyszerre két motor fog működésbe lépni. A piros gombok a memória vezérlésért felelősek. Összesen kettő különböző mozgás sorozatot tárolhatunk. A vezérlő minden gombnyomásunkat megjegyzi, megjegyzi az időket, és a szüneteket is. Amint kész a felvétel, a GO gombbal újra lejátszhatjuk a mozgásokat.

A készlet útmutatójában összesen négy gép építhető. Nézzük most ezeket egyesével:

Kerekes rajzgép

 Első kis robotunk, egy két keréken guruló rajzgép. A két kerekéhez külön motor tartozik, tehát nagyon fordulékony, de sajnos így sem tudunk vele nagyon mínőségi rajzokat rajzolni, inkább csak össze-vissza félköröket. Az eredeti Technic feliratos tollat két gumi tartja egyhelyben és nyomja a papírhoz. A kis robot alján két pöcök tartja egyensúlyban a gépünket, ami megvédi a felborulástól.

Rajzgép

Második építményünk egy igazi rajzgép. A gépünk x és y irányú mozgásra képes, ha keresztbe nyomjuk a vezérlő panel gombjait, akkor átlós vonalakat is rajzolhatunk. A tollat sajnos nem tudjuk motorikusan felemelni, ehhez kézzel kell segítenünk a rajzgépnek. A papírcsomagot is mellékelték a készlethez.

Robot kar

A harmadik építményünk, és egyben a legjobb is, egy kockákat szortírozó robot kar. A robotkar előtti kis állványról lecsúszó 1x2-es Technic kockákat rakosgathatjuk a megfelelő színű tárolóba. A kar három mozgásra képes. Tud forogni, előre nyúlni, és kinyitni a fogó karokat. Itt jön az érdekesség hiszen csak kettő motorunk van, mégis három különböző mozgás érhető el. A kar kinyújtása és a fogókarok mozgatása ugyanazon fogaskerék rendszerhez tartozik. A két kis fogókar mozgatásához a fogaskerekek forgása szükséges. Amint a karok megfognak valamit, vagy csak simán összezárjuk őket, az utolsó tengely leblokkol és nagy fogaskerekek nem tudnak tovább szabadon forogni. A blokkolás miatt a nagy fogaskerék (piros) innentől kezdve a kis fogaskeréken (zöld) forog körbe ami felemeli a kart.

8094-3carm.jpg

Mobil daru

Negyedik és egyben utolsó építményünk egy kampós darus autó. A daru az előző szortírozó géphez hasonlóan háromféle mozgásra képes. Tud forogni, kinyújtani és felemelni a kart. Ebben az esetben azonban nem automatikusan vált át a kinyújtás és a felemelés, hanem kézzel kell átállítanunk a daru végén lévő kapcsolóval. A két kapcsoló állás, két különböző fogaskerék rendszert hoz működésbe. Egy negyedik mozgást is előcsalhatunk, ami sajnos nem motorizált, a daru talpait ereszthetjük ki és be.

A készlethez járt egy Service katalógus is:

Mindig imádtam ezt az útmutatót, hogy hogy ne tegyük tönkre az elemeket és kezünket:

img_0811.jpeg

A doboz és az útmutató:

Zseniális készlet, szerintem jobban sikerült mint az utódja a 8485 - Control Center II, amiről később ugyancsak lesz bemutató.

Problémák: Az vezetékek hajlamosak elöregedni és ledobni magukról a burkolatot, szerencsére ezek könnyen cserélhetőek.

Legdrágább elem: Vezetékek és a fém kampó.

Szólj hozzá

robot lego daru technic plotter 8094 9V control center rajzgep