2019. ápr 15.

LEGO 374 - Tűzoltóság

írta: Hardcore Build
LEGO 374 - Tűzoltóság

Egy nagyon régi készlet amihez egy érdekes történetem is kapcsolódik, de arról majd kásőbb. 1978-at írunk, azt az évet amikor a legelső modern minifigurák napvilágot láttak. A legelső tűzoltó figurák matricázott törzsel kerültek a dobozokba, később a nyomtatott test nem sokban változott. Egy érdekesség: ez volt a legelső készlet amely a jól ismert tűzoltó szettek láng logóját bemutatta. De kezdjük az építést!

img_2251.JPG

Sajnos a készletem doboza elég viharvert, majd megprobálom kijavítgatni a kisebb hibákat. A szett 307 darabból áll, átlagosnak számít.

img_2256.JPG

Szerencsére három szép zöld alaplapra építhetjük az épületet, amelyeket a LEGO már régesrég elfelejtett. A kapitányság a tűz színeiben pompázik, piros és sárga, a későbbi tűzoltóságok piros és fehér színeket kaptak. Egy kis érdekesség, hogy ugyanez a készlet 590-es számmal az Egyesül Államokban is megjelent, de teljesen piros színben és más matricázással. A három alaplap azt sejteti, hogy épületünk kinyitható lesz. Ez pontosan így is van, a kis iroda rész a legkisebb alaplapon mozgatható.

img_2237.JPG

Az épület legnagyobb részét a két garázs foglalja el, szerencsére ezekhez a két tűzoltóautót is megépíthetjük. A kisebbik járművet általábán a 'parancsnok járgányának' szokták nevezni, több ilyen készlet jelent meg önállóan is. A kis egyszemélyes terepjárószerű autóhoz egy utánfutó kapcsolódik amelyeken az eszközöket szállíthatjuk a bevetés színhelyére.

img_2238.JPG

A második nagyobb autó, egy igazi tűzoltó autó, amelyen igaz még csak egy kihúzható létra kapott helyet, későbbi készletekben már a tűzoltó locsolócsövet is kitekerhetjük. Külön tetszik, hogy a tűzoltókat felállíthatjuk az autó hátuljára ahol kapaszkodhatnak. A létra sajnos nem a legjobb konstrukció, nem nagyon jöttem rá, hogyan marad rajta a figura, nagyjából a két keze közé fér be a létra.

Ez a készlet már minifigura méret helyes, tehát a figurák és az autók kényelmesen elférnek a garázsban.

img_2246.JPG

A duplaszárnyú ajtók előtt egy behajtani tilos tábla is áll, nehogy valamelyik városlakó egy rossz kanyart tegyen. Az épület előtti kis padon pihenhetnek a hőseink, és közben csodálhatják a LEGO zászlót amelyre felesküdtek. Az amerikai változatban ehelyett a zászló helyett a csillagos amerikai zászló található.

lego-590-fire-station-1978_1_7f8d4b6fccba96ed8aef44758ae3bc42.jpg

A kis niyitható irodarészben, néhány asztal, szék és egy telefon kapott helyet:

img_2244.JPG

Az épület tetején az antenna mellett, egy nagyon szép óratorony nőtt ki, ahol beindíthatják a szirénát, vagy Legoland lakosai nézhetik meg az időt. Érdekes, hogy a minifigurák sosam hordtak órát. Két készlet jut most hirtelen eszembe ahol órát láthatunk, ez és egy másik kedvencem buszállomás.

A készlethez négy azonos tűzoltó figura jár:

img_2248.JPG

És most következzen a történet:

Amikor megkaptam ezt a készletet sajnos a 'Fire Station' matrica hiányzott belőle, a többi más nyelvű matrica még nem használt volt. Ez a matrica nagyon szerencsétlen helyen van, kettő 1x8-as kockára kell felragasztani, nem csodálom, hogy elveszett. Meglepődve tapasztaltam, hogy ezt az elemet nem is listázza a Bricklink, így nem is tudtam megvásárolni. Amellett döntöttem, hogy szerzek egy új matrica lapot. Még nem jutottam el a lap megvásárlásáig, amikor is a múlt héten vásároltam egy teljesen másik készletet, egy teljesen más eladótól. Ahogy néztem át a készletet, az összeszerelési útmutatóból kihullott a hiányzó matrica!!! Nem tudom, hogy kerülhetett oda, teljesen más témájú készlet. Így nem kellett megvennem az új matrica lapot!

A dobozban találtam még egy 1980-as katalógust is. Bár a készlet 1978-ban jelent meg, a katalógusban még láthatjuk a szettet.

img_2253.JPG

A szett összeszerelési útmutatóját, egy nagy hatalmas papírra nyomtatták:

img_2254.JPG

Nagyon szép készlet, a tűzoltóságok nem nagyon különböztek egymástól a nyolcvan és kilencvenes években, esetleg másak voltak a járművek, vagy máshogy nyílt a garázsajtó. Szerintem ez a készlet elég modernnek mondható a maga 40 évével!

Melyik volt a kedvenc tűzoltó készletetek? Van valamilyen érdekes LEGO-hoz kapcsolódó történetetek?

Szólj hozzá

1978 város lego matrica city tűzoltóság tűzoltó classic fire station town minifigura 374