2019. máj 09.

LEGO Masters - A LEGO reality műsor - 1. rész

írta: Hardcore Build
LEGO Masters - A LEGO reality műsor - 1. rész

A napokban jött a hír, hogy Ausztráliában is műsorra kerül a LEGO Masters TV sorozat. Ekkor jutott eszembe, hogy én a brit változatot sem láttam, ezért gyorsan bepótoltam. Ráadásul már kettő sorozat is lement. A műsor 2017-ben kezdődött a brit CH4 csatornán. Visszanézhetjük az adásokat a honlapon, de sajnos hazánkban nem elérhetőek, ezért valamilyen megkerülő megoldást kell találnunk.

A műsor egy LEGO köré épült valóságshow. Tudom, hogy ennek a szónak elég negatív a kicsengése, de így hívják ezt a műfajt. A válogatók során a 48 csapatból nyolc maradt, ők versengenek majd egymással, és kapják a legkülönfélébb feladatokat. A másorvezető Melvin Odoom, egy brit rádiós-tévés műsorvezető. A szakértő bírák pedig Roma Agraval, aki egy híres strukturális, és szerkezeti mérnök, 6 évig dolgozott a a Londoni Shard (szilánk) épületén. A másik nagyágyú, akinél nagyobbat nem nagyon lehet elképzelni, Matthew Ashton, a LEGO cég design csapatának alelnöke. Majdnem 20 éve dolgozik a LEGO cégnél, és az ő keze alatt megy át majdnem az összes készlet, kezdve a Star Wars-tól, a Harry Potterig. Mellesleg ő volt a producere az összes eddigi Lego Movie-nak is.

Felvezető

A felvezetőben infókat kapunk, hogy a versenyzőinknek több mint egymillió elemhez lesz hozzáférésük, plusz infokat kapunk, a jól ismert LEGO számokról Sarah Herman LEGO történésztől (ezt a munkát nekem találták ki): nagyjából 80 LEGO kocka jut fejenként minden emberre a földön, és nagyjából 5 milliárd órát LEGOznak a gyerekek évente. Kezdünk áttérni a lényegre, hiszen a LEGO-val nem csak gyerekek játszanak. Becsatlakozunk egy LEGO kiállításra, az egyik bemutatott úriembernek 1125 készlete lapul otthon, a kislánynak pedig 100.000 eleme, amit az apukája kijavít, hogy nagyjából 20.000 lehet az.

Bemutatják a LEGO történetét röviden. Ole Kirk Christiansen a LEGO cég alapító, asztalos mester, egy pályázatot írt ki a cég nevére, de senkinek nem volt jobb ötlete mint a sajátja a LEGO. A LEG GODT (játsz jól) szavakból összerakott név azóta is a világ egyik legnagyobb márkaneve.

Több mint ezren jelentkeztek a műsorba, akiknek egy válogatón kellett résztvenniük és különböző feladatokat kellett megoldaniuk. A LEGO cég tervezői bírálták őket (például Justin Ramsden, aki a Harry Potter kastélyt is tervezete).

Az első feladat egy gyorsasági építés volt, három kis járművet kellett összerakni 15 perc alatt.

A második feladat egy technikai feladat volt, egy gömböt kellett építeni csak szögletes kockákból. Itt már valakit elkapott a sírás is.

A harmadik és a legfontasabb feladat pedig a képzelőerő tesztelés. Mindenki azt épít amit csak akar, ezeket fogják a bírák értékelni, és kiválasztani az utolsó nyolc csapatot. A gyerekek egy faltörő golyót építenek amin 'valaki' énekel, a Jack Sparrow kinézetű úr, egy hajós jelentet, egy másik kis srác pedig egy űrteleszkópot.

Megszületik a döntés, a nyolc csapat pedig, a művükkel együtt:

Guy és Abraham:

James és Jamil:

Jade és Michaela

Nate és Steve:

Faolán és Jessica

Arthur és Jonathan

Nicholas és Kobe

Jack és Daniel

Következzen végre a verseny! Bemutatják az építő termet, több mint 1.000.000 elem, 700 féle típusból.

A csapatoknak 14 órájuk van megépíteni egy lakomát. A két megépítendő dolog, egy ételes kompozíció, a másik pedig valamilyen ülőalkalmatosság amely elbír egy felnőtt embert!

Közelebbről is megismerhetjük a csapatokat, és a terveiket:

Guy és Abraham egy Space és űrutazás témájú rakéta széket szeretnének építeni, egy zéró gravitációs tea partyval. Lebegő teáskanna, kozmikus sütemény. Már most ők a kedvenceim.

Jade és Michaela, a lányok csapata, Team Pink. Bevallásuk szerint otthon királynőként vagy hercegnőként kezelik őket, ezért a témájuk a brit királyság lesz. A király lakoma trónnal, és a királyi család minifiguráit is beépítik a székbe!

Nicholas és Kobe lesz az egyetlen építő csapat akik nagyon vékonyra tervezték a székük lábát. Ők középkori témában alkotnak. Egy vaddisznósültes lakomát szeretnének megvalósítani.

Közben a kissrácok Guy és Abraham leejtik a széküket és kettétörik.

vlcsnap-2019-05-05-10h31m43s790.png

Az anya és fia csapat, Foalán és Jessica is a egy királyi lakomat terveznek, egy távoli királyság hercegének 16. születésnapjára. Közben kiderül, hogy a legtöbb időt az elemek keresgélése veszi el.

Jack és Daniel pedig WC-t épít, szerintük a legjobb időnket a WC-n töltjük:

Ó, egy izgalmas rész, a csapatoknak lehetőségük van kutatási célból ellátogatni olyan helyekre ahonnan inspirációt nyerhetnek a lakoma és a szék elkészítéséhez. A lányok egy kastély színes ólomüveg berakásait vizsgálják, Jack és Daniel pedig ellátogat egy építőáruház WC szakosztáláyra.

Nate és Steve tanárok, kedvencük a kínai konyha, ezért az építményük is ebben a stílusban készül. Egy sárkányos díszes szék, sült kacsával, és tavaszi tekerccsel.

Jonathan és Arthur hüllő témájú vacsorát készítenek, még nem nagyon látom mi fog ebből kisülni, de tele lesz kígyókkal és rágcsálókkal.

vlcsnap-2019-05-05-10h50m19s090.png

James és Jamil mérnök hallgatók, egy dzsungel témát terveznek, vízeséssel, és egy titkos rejtekhellyel. Ők a másik kedvenc csapatom. Nekik azért elég profin néz ki a tervrajzuk.

vlcsnap-2019-05-05-10h53m01s179.png

Hiába van 700 féle elemhez hozzáférés, mindenki a 2x4-es alap kockát használja. A legtöbbjüknek meggyűlik a baja a székek támlájával, és reménykednek benne, hogy a bírák nem nagyon dőlnek neki.

Kettő óra maradt hátra, és a csapatok kezdenek tálalni, készülnek az ételek.

vlcsnap-2019-05-05-10h59m43s246.png

A WC-s csapat is kezd szimpatikus lenni, ők is terveznek extra dolgokat a művükbe, például hasmenést.

vlcsnap-2019-05-05-11h05m39s528.png

A székek elkészültek, mindenki teszteli a stabilitást, és az utolsó díszítő elemek is felkerülnek.

Lejárt az idő jöhet a teszt és az értékelés.

Nicholas és Kobe vékony lábú széke az első, de úgy látszik jól megtervezték, és nem szakad össze a másorvezető alatt. A vaddisznófej nagyon szépen meg lett építve.

A mérnök srácok, felfedező, kalandor vagy túrázó témájú széke, egy nagyon érdekes funkcióval bír. Ahogy ráülünk a székre, a szék támlájából kiemelkedik a titkos templom. Nagyon szép részletek, a minifigurák ahogy másznak fel, hogy megláthassák a templomot. Az ételüknél pedig egy forgó gyertyatartó, és kistál ételek.

Jessica és Foalán királyi témaköre, annyira nem lett királyi, inkább a gyerekzsúr téma lett előtérbe helyezve. Egy rugós lovas szék, és egy több emeletes tálalótányér kis falatkákkal. Sajnos a ló farka letörik amikor Melvin ráül.

Jonathan és Arthur, egy kalsszikus brit ételt a Fish & Chipset jelenítették meg, a tányér körül tele hüllőkkel és rákcsálókkal. Nagyon úgy tűnik, hogy csak mindent összedobáltak. A székük sajnos nem túlzottan kidolgozott, és el is törik amikor ráül a műsorvezető.

A lányok csapata hatalmas gyümölcsöket és zöldségeket épített étel gyanánt. A széken nagyon tetszik az üvegberakás, és elég stabil is lett. Nem olyan rossz ez.

Vártam mit fog alkotni Nate és Steve, ugyanis nekem is a kedvencem az ázsiai konyha. Szerintem nagyon jó lett, tetszik a kis szendvics, az alga levél, az evőpálcika, a leves, a csirke is egész jól sikerült bár abba én még raktam volt egy kis színt. A széken nagyon szépen ki lettek dolgozva a kínai minták, támláján pedig egy nagy sárkány jelenik meg. Sajnos a szék támlája letörik.

A kissrácok rakéta teapartija, egészen menő lett, szerintem a legjobb ötlet a mezőnyben most. A lebegő teáskanna egyben a legötletesebb építmény, ahogy éppen kifröccsen a kávé a csészéből. A rakéta szék sajnos gyerekméretűre sikerült, nagyon menő a két joystick a karfán. Sajnos ez a széktámla is letörik amikor ráülnek.

A végére maradt a legviccesebb építmény Jack és Daniel teapartija a WC-ben. A WC sajnos túl szögletes lett, de a WC tartály nyitható és mozgatható a lehúzókar, és még hangot is ad amikor forgatják. A WC ülőke is felhajtható, és meg is találjuk benne a végterméket. Nem próbálták ki a stabilitást, de szerencsére állja a tesztet.

Következzen az eredményhírdetés, kettő csapatnak búcsúznia kell. A zsűri megbeszéli a műveket. Akiket mindenképpen látni szeretnének újra az Nicholas és Kobe a vékony lábú székkel, mert ilyen kevés kockából is meg tudták oldani a stabilitást. A második Jack és Daniel a WC-vel, mert vicces volt és jó technikákat használtak. Nate és Steve a következő az ázsia mintával, erős versenyzők. A kis srácok a rakétás témával is szerintem biztos továbbjutók. A hüllős témakör sajnos nem nagyon állt össze, és a lányok étel építményei sem nyerik el a zsűri tetszését. A mérnők srácoknak jó volt az elképzelésük, de sajnos nem teljesen úgy sikerült ahogy eltervezték. A gyerekzsúr témánál nem találták jól kidolgozottnak a dolgokat, leginkább a lovas székel volt bajuk.

Végső eredményhírdetés, a hat csapat, sorrend nélkül pedig:

Jack és Daniel, WC

Nicholas és Kobe, Vékony lábú szék

Guy és Abraham, rakéta szék

Jessica és Foalán, királyi gyerekzsúr

Nate és Steve, ázsiai téma

és James és Jamil, a 'felfedező' szék

Sajnos a lányoknak és a hüllős fiúknak kell búcsúzniuk a versenytől.

Ízelítőt kapunk a következő adásból, ahol valamilyen motorizált mozgó dolgot kell majd építeni.

Remek műsor mindenkinek ajánlom a megnézését, végre egy értelmes valóságshow. Hamarosan folytatom a következő résszel!

 

 

 

Szólj hozzá

verseny reality valóságshow lego masters ch4