2019. máj 21.

LEGO 8064 - Technic Univerzális Építő Készlet

írta: Hardcore Build
LEGO 8064 - Technic Univerzális Építő Készlet

A legelső 9V készlet

A következő készletet szeretném ajánlani mindenkinek, aki régi LEGO Technic vásárlásán gondolkozik. Egyrészt azért mert motorizált, másrészt mert egy nagyon gyakori készlet, és ezáltal egyáltalán nem drága, még dobozzal együtt sem. Ez a készlet volt a legelső amelyik a 1990-ben újonnan megjelent 9V motor rendszert használta. Gondolom ezért is ennyire gyakori, hiszen nagy újdonságnak számított.

img_2420.JPG

Gyerekkoromban beleégett az agyamba ennek a készletnek a doboza, nagyon tetszett a versenyautó szerű járgány. Úgyhogy alig vártam, hogy megépíthessem a készlet összes modelljét. Mint később kiderült nem a versenyautó a legjobb a készletben, de ne szaladjunk ennyire előre. 

Sajnos a készlet összesen egy 9V motorral rendelkezik, ezért nagyon bonyolult mozgásokra nem lehet számítani. Ez később megcáfolódott.

Versenyautó

Ez a járgány leginkább valamilyen rally vagy gyorsasági autóra hasonlít az óriási hátsó légterelő szárnyaival. Az autó hátsó kerék meghajtású és sajnos mivel csak egy motorunk van ezért nem tudjuk távvezérelve kormányozni. Szerencsére egy nagyon hosszú, 162 (!) pötty méretű kábelt kapunk hozzá, így nem szükséges futnunk az autó után. Az autó nem megy annyira gyorsan, bár az áttét 9:1 a fogaskerekeknél.

Helikopter

Ez a nagyon menő kis helikopter egyértelműen a Sikorsky S-64 égi daru mása. Ezt a helikoptert nagy és nehéz szállítmányok szállítására tervezték. A LEGO változat esetében ez a rakomány maga az elemtartó doboz, amelyet a két kis rögzítő eltávolításával ki is oldhatunk. A fő és a farok rotor is össze van kötve a motorral, nagyon menőn néz ki mozgás közben. Nekem a fő rotor egy kicsit lassúnak tűnik.

Vontató kocsi

Szerintem ez a legkevésbé érdekes építmény, bár a kinézete tökéletes és a csőrlőhöz használt fogaskerék rendszer is nagyon menő. A kis teherautó a tetőről kormányozható (Hand of god kormányzás :)), és sajnos csak a hátsó csőrlő motorizált. A bonyolult, több fokozatos fogaskerék rendszer a sok áttét után eléggé belassul ahhoz, hogy a kampó megfelelő sebességgel mozogjon.

Targonca

Szerintem a legjobb építmény a készletben, bár a dobozon fel sem tűntetik. Amikor elkezdtem építeni, majdnem az építés végéig nem is nagyon értettem, hogyan fog ez működni. Elég bonyolult rendszert kell összeállítanunk a villa mozgatásához. A fogaskerék rendszer, a dupla gumiszíj, nagyon sok mozgó alkatrész, végül egy nagyon erős és valósághű mozgásban végződik. Majdnem öt másodperc amíg a villát felemeljük. A csigás meghajtás nagyon stabillá teszi a villát és elég nehéz tárgyak emelésére is képessé teszi.

Itt megnézhetjük az össze modellt mozgás közben:

Remek kis kezdő Technic univerzális készlet, amelyhez ráadásul motor is jár. Nemtudom hívhatjuk-e legendának ezt a készletet, szerintem igen, hiszen ez volt az első 9V készlet. Nagyon ajánlom ha egy kezdő motorizált Technic szettet szeretnénk!

Szólj hozzá

versenyautó helikopter targonca emelő technic race vontató forklift 9V towtruck