2019. máj 06.

Elemek keresése BrickLinken - 3. rész

írta: Hardcore Build
Elemek keresése BrickLinken - 3. rész

Technic elemek

Következzen a harmadik rész, amelyben csak a Technic elemekről lesz szó.

TECHNIC

Ebbe a csoportba tartozik minden elem amelyik a további felsoroltakba nem illik be :) . Például Tehnic méretű ülések (SEAT), dugattyúk (PISTON), motor alkatrészek (ENGINE), csiga alkatrészek (PULLEY), forgó alkatrészek (TURNTABLE), kampók (HOOK), távtartók (BUSH) és egy csomó nagy robotban található gömbcsuklós csatlakozó, vag robot maszk.

Leginkább az előző részben leírt szótárral, és előbb leírt kulcsszavakkal találjuk meg a keresett elemet.

AXLE vs. PIN

Ez a két külön kategóriá érdekes, mert átfedés van közöttük. Az AXLE kategóriába tartozik minden olyan Technic összekötő elem, amelynek legalább az egyik vége Technic rúd (axle) alakú, tehát a ' + ' alakú rudak. A PIN kategóriában csak azok az összekötő elemek vannak amelyeknek nincs AXLE vége. Mivel létezik olyan elem amelyen mindkét vég megtalálható, azok mindig az AXLE kategóriába kerülnek. A rudakat általában hosszuk alapján a legkönyebb megtalálni. Használhatjuk például a TOWBALL (vonóhorog vég, gömbcsukló), HANDLE, STUD szavakat.

Példa: egy olyan 3 hosszú rudat keresek amelynek egy pötty van a végén: axle 3 stud

BRICK

Ebben a kategóriában található meg minden olyan elem ami kockának számít tehát nem lapos. Itt van az összes régi fajta Technic lyukas kocka. Az újabb lekerekített Technic lyukas elemek, nem ebben a csoportban vannak, hanem a LIFTARM-ban. Használhatjuk a JOINT (összekötő, kapcsolódó, csatlakozó), BALL JOINT (gömb alakú csatlakozó) szavakat.

Példa: egy 2x2-es Technic elemet keresek a két végén forgó bemenettel: technic 2x4 rotation joint

CONNECTOR

Ezek azok az elemek amelyekkel összekapcsolhatjuk a PIN és AXLE elemeket. Megadhatjuk, hogy milyen elemeket kapcsol össze, hány lyuk vagy csatlakozási pont található rajta. Az egyik speciális AXLE összekötő elemnél az elem hajlási szögét is megadhatjuk fokban (90, 112.5, 135, 157.5, 180). Használhatjuk a DOUBLE, TRIPLE, QUADRUPLE, PERPENDICULAR (merőleges) szavakat.

Példa: egy olyan elemet keresek amelyik egyszerre pin és axle elemeket is összeköt és két gömb csatlakozó foglalat van a rajta: axle and pin connector two joint ball

GEAR

Fogaskerekek, fogaskerék tartók, sebességváltó dobozok (GEAR BOX), fogazott elemek, fogaslécek (GEAR RACK), A fogaskerekeknél megtalálhatjuk a fogak (TOOTH) számát is, és használhatjuk a BEVEL szót, a ferdén vágott fogakra (kúpkerekes).

Példa: egy 14 fogas ferdén vágott fogaskereket keresek: gear 14 tooth bevel

LIFTARM

Ez egy elég érdekes elnevezés, hiszen ha rákeresünk akkor nagyjából csak LEGO vonatkozású találatokat kapunk. Ha elválasztjuk a szót akkor a Lift Arm emelőkart jelent. Ez illik is legtöbb nem egyenes elemre. Ebbe a csoportba tartoznak az újabb fajta Technic lyukas elemek, lekerekített véggel. A nem egyenes elemeknél (BENT) ugyanúgy megadhatjuk, hogy hány darab lyuk található rajta, sőt még azt is, hogy a hajlítás/törés előtt és után mennyi lyuk található (itt a két számba bele kell számolni a hajlítási pontban lévő lyukat mindkét oldalhoz). Az elemeknél megadhatjuk továbbá, hogy vékony (THIN) vagy vastag (THICK) elemet keresünk.

Példa: egy olyan hajlított elemet keresek amelyik 9 hosszú, 6 és 4 lyuk található: technic liftarm 9 bent 6 4

PANEL

Az általam legkevésbé kedvelt LEGO elemcsoport, általában nagy és ormótlan elemek, járművek oldalát borítják velük, hogy ne legyenek annyira szögletesek. Ebből kiindulva elég sokszor használhatjuk a FAIRING (légelvezető, áramvonalas burkolat) szót. Nagyjából minden elemből található kettő, egy jobb és bal oldalas. Sajnos az irányokat nem így adják meg hanem SIDE A és SIDE B-vel. Ezeknek az elemeknek igazán mérete sincs, és leginkább a SMALL (kicsi, rövid) és LONG (hosszú) szavvakal írhatjuk le.

PLATE

Ide tartoznak a Technic lapos lyukas elemek. Minden elem amelyik nem BRICK, nem csak egyenes elemek.

STEERING

Minden kormányzáshoz használt elem, kormánykar.

 

Szólj hozzá

segítség help azonosítás technic connector brciklink