2019. máj 13.

LEGO 365 - Vadnyugat

írta: Hardcore Build
LEGO 365 - Vadnyugat

A legszebb LEGO készlet - Western Scene

A valaha volt legszebb LEGO készlet. A doboza mindenképpen, de maga a készlet is a játszhatóságával, színeivel és épületekkel együtt is minimum a top 5-ben van. A készlet egy vadnyugati kisvárost mutat be a filmekből és a könyvekből ismert épületekkel és lakókkal.

img_2565.JPG

Kezdjük is szerintem a valaha volt legszebb LEGO dobozzal. Ahogy felnyitjuk a doboz fedelét, érezzük, hogy elég súlyos darab. Nem véletlenül hiszen az egész készletet egy vastag, mintás papír lapra kell felépítenünk. Ezt az alaplapot a doboz fedeléből kell kihúznunk.

img_2561.JPG

img_2560.JPG

A terep egy homokos, sivatagos terület, ahogy az szükséges egy rendes vadnyugati városkához. Tovább elemezve a dobozt, jön a legszebb rész, a tároló dobozok. A doboz belseje egy kemény hungarocell keret, ezeken belül pedig további tároló dobozok. A dobozokon látjuk mely épületek elemei vannak benne. Azért érezzük, hogy ebben volt munka mire legyártották a készletet és kiválogatták az elemeket.

Kezdédjön az építés. Az útmutató nem a szokványos, felváltva kell építeni épületet és szekereket vagy lovakat. Egy alaplapra két épület kerül, legelső helyszíneink a Sheriff irodája, és stílusosan mellette a Bank, ha bankrablás lenne akkor gyorsan odaérjen a hatóság. A serif központjának emeletén egy börtöncella is helyet kapott.

img_2554.JPG

A női figurák copfos hajat viselnek, a férfiak pedig cowboy kalapot. A figurák a régi fajta, úgynevezett 'stage extra' típusúak, zsebre tett kézzel. Mivel nem igazán mozgatható a kezük, ezért ebben a kisvárosban nem léteznek fegyverek, és ez jól is van így.

Ahogy írtam a következő építeni való nem egy épület hanem egy szekér, a vándor kígyóolaj árús. A kígyóolaj a kínai orvoslásban gyakran használt szer. Viszont a Amerikában ez egy szinonima a placebo, vagy ál gyógyszerekre, amelyet úgy árultak, hogy bármit meggyógyít, viszont semmilyen tényleges hatóanyagot nem tartalmazott. Feltételezhetjük, hogy Doc Holiday szekere is egy ilyen vándor csaló. Még mindig az egyik kedvencem az ilyen típusú figuráknak az ülési technikája.

img_2549.JPG

Második épület együttesünk egy Hotel és egy Wells Fargo iroda. A Wells Fargo társaságot  Henry Wells and William G. Fargo alapította 1852-ben. A cég lényegében egy bank és expressz posta volt a nyugati és keleti part között, sokkal gyorsabb kézbesítést és olcsóbb árakat kínáltak mint az állami hivatalok. A telegráf megjelenésével az expressz levél kiszállítás abbamaradt. Manapság a világ negyedik legnagyobb bankja.

img_2551.JPG

Megint egy kis ló építés következik. Az egyik egy helyi lovas figura, a másik pedik egy utazó kocsi, amit hosszabb utakra terveztek. A szekeret egy 2 lóerős motor hajtja, ráadásul vörös.

img_2553.JPG

A következő lépésekben megint egy dupla épületet kell felhúznunk, ráadásul a két legfontosabbat. Az egyik a helyi közért, ahol a mindent megkaphatunk, lószerszámot, lőport, szárított bölényhúst. A másik pedig a városka központja a kocsma és szalon, ahol a hajnalig tartó pókerpartik és minden balhé kezdődik. Az ajtaja stílusosan a dupla lengőajtó, amelyen mindig hatásos belépőt tehetnek a helyi keményfiúk.

img_2552.JPG

A következő megint egy általános kis szekér, de lehet, hogy ő takarít fel a párbaj után. Úgy látom a vörös lovak nagyon kelendőek voltak akkoriban.

img_2548.JPG

Utolsó épületünk egy Pony Express iroda. A Pony Express ugyancsak egy expressz levél és csomag küldési szolgálatot üzemeltetett. Az aranyláz idején megnövekedett az igény az ilyen szolgáltatásokra. A társaság összesen 18 hónapon keresztül üzemelt, de annál több történet és legenda tartozik hozzá. Például a Pony Express futára volt William Cody azaz 'Buffalo Bill' is. A másik legenda pedig Robert Haslam azaz 'Pony Bob' aki összes gyorsasági és távolsági rekordot tartotta. Ők ketten később a Wells Fargonál munkálkodtak tovább, és ők voltak a diplomáciai követek, akik tárgyaltak Ülő Bika indián törzsfőnökkel, hogy adja meg magát.

img_2547.JPG

Sajnos az 'Élve vagy halva' körözési plakátról nem derül ki kit keresnek:

img_2545.JPG

A készlet legendás figurája, a fehér hajú nő. Az egyik legdrágább haj elem, mivel csak ebben a készletben található meg. Én szeretem azt hinni, hogy titokban ő irányitja az egész várost, a fekete özvegy.

img_2550.JPG

Elképesztően gyönyörű szett minden nézőpontból. A vadnyugat varázslatos világa, a hozzá tartozó legendákkal és történetekkel. Nagyon jó, hogy valós legendás épületeket formáztak meg, remek játszhatósággal. Nekem mindig is a legjobb és legszebb készlet marad!

Szólj hozzá

western lego kocsma lovak cowboy vadnyugat buffalo bill wells fargo pony express pony bob