2019. jan 30.

LEGO Figurák történente - 10. rész

írta: Hardcore Build
LEGO Figurák történente - 10. rész

1980 - 1985

Az évtized fordulónál hagytam abba a legutóbb. Épphogy megjelent a minifigura, a LEGO Csoport a csúcson volt, és szerencsére Magyarországon is könnyebben lehetett készletekhez jutni.

1980

Sajnos ebben az évben elég kevés készlet jelent meg, és azok is leginkább a Town témakört erősítik. De nem szabad sírni mert ez a pár készlet is bekerült a legendák közé, annyira, hogy a 6390 Main Street készlet később meg is jelent a Legends sorozatban 13 évvel később. A másik legendás készlet a 1592 Town Square, amely két változatban is megjelent, egy britt és egy holland nyelvűben.

lego-classic-town-6390-main-street_1_e4f111e722e20fe3b94ee8d9f08131c1.jpg

1_7070e50b9faf4a844ba6d36b7a421d7e.jpg

A két készletben rengeteg egyedi figurát találunk, amelyek csak ezekben a készletekben jelentek meg. Visszaköszön a séf figura, és az arany nyakláncos női karakter is. A 1592 készletben kapunk négy egyedi katonát akiknek érdekes módon matricázott a testük. A minta inkább hasonlít a későbbi Castle szettekhez, lehet, hogy ez volt a prototípus. A készlet legnagyobb rejtélye a fekete szobor figura alatta 1807-1872 évszámokkal. Ezt azóta sem sikerült senkinek megfejteni kire utalhat ez a szobor. A figurán látható fekete keménykalap is itt jelent meg először.

Ebben az évben megjelent még egy nagyon picike versenyautós szett, egy új veresenyző figurával. Sajnos a kis pilótának egészen 1983-ig kellett várnia, hogy versenytársakat kapjon. A másik egyedi figura ebben az évben az Exxon szerelő autó sofőre.

Az ebben az évben megjelent 6000-es számú füzet, valószínüleg a legjobb LEGO ötletfüzet. A könyv, már akár hívhatjuk könyvnek is, két minifigura Bill és Mary kalandjait dokumentálja. A két figura később sok magazinban és reklámban is szerepelt. A teljes kalandot elolvashatjátok egy korábbi bejegyzásben.

1981

Ebben az évben a LEGO végre átlépi az Atlanti-óceánt, és az 1987-89-ben megjelent Castle készletek, a 600 rendőrautó is 6600-as számmal, ellepik az amerikai piacot. A további készletek megint a veszély elhárításra koncentrálódnak, mentőautó, mentőhelikopter, új tűzoltó központ. Az év legendás készlete a 6383 Public Works Center. Nem vagyok biztos benne, de lehet,hogy ez a készlet csak Amerikában jelent meg.

6383-1.jpg

A 6691 Rescue Helicopter volt a legelső minifigura méret helyes holikopter.

6691-1.jpg

 

Sajnos az évben nem túl sok egyedi minifigura és esemény történt, ami említésre méltó. Egy pár érdekesség, a fehér tűzoltó kobak megjelenése, és az első Shell nyomtatott figura törzs elem.

1982

Valószínüleg ez az az év amikor a legtöbb figura pakk jelent meg a nyolcvanas években. Ez köszönhető annak, hogy megjelent négy Space figura pakk, de csak annyiban különböztek, hogy más színű figurák voltak a csomagban. Emellett kapható volt még Town pakk és egy csak rendőr figurákból álló szett is. Az év legmenőbb minifigura csomagja mégis a 36 figurából álló Dacta szettek közé tartozó készlet. A csomagban minden figurából 3-3 található, van itt űrhajós, szerelő, szakács, mentős, tűzoltó, stb... tehát nagyjából az összes fontos emberke. Sok kis figura kiegészítő készletet a 'Vásárolj otthonról' (Shop at home), vagy Service Pack szolgáltatásoktól lehetett beszerezni.

 

1983

Az év érdekessége minifigura szempontból, hogy megint rengeteg figura pakk jelent meg, számszerint öt. Volt Space, Castle, Town és külön csak tűzoltó figura pakk is. Ezek a csomagok, a legritkább figura csomagok közé tartoznak. A figurák egyediségét nézve, sajnos nem nagyon történt semmi, inkább a Space, a Fabuland és a Basic készletek domináltak. Az év legendás készlete a 6980 Galaxy Commander. Érdekessége, hogy a dobozon látható fekete lézerpisztoly nem szerepel a készletben. Egyértelműen a Space készletek uralták ezt az évet. Egy új érdekes elem jelenik meg a 710-es Basic szettben, a középen kettéválasztott női haj, amit később inkább férfiak viselnek, például Luke Skywalker, vagy Piton professzor.

s-l1600.jpg

16233.jpg

1984

És az év amikor minden elkezdődött, megszülettem és kb 6-7 évvel később megörököltem ez első LEGO készleteimet. Nagyon-nagyon sok szett jelent meg minden témakörben ebben az évben. Megjelenik az egyik legjobb Castle korszak a Lion Knights és a Black Falcon, a egyik kedvenc Space és Town készletem is (6391 Cargo Center, 6951 Robot Command Center). A Town figuráknál nem nagyon történik változás, egyetlen figura pakk jelenik meg, amelyben csak munkás emberek kaptak helyet. A Space figurák két új színben, kékben és feketében jelennek meg.

Koncentráljunk inkább a Castle változásokra. Teljesen új figurák, új fegyverek, új festések, új eszközök. Mind közül a legfontosabb szett a 6040 kovácsműhely. Ez a készlet több szempontból is első volt: legelső civil középkori ember aki nem katona, és az első ló elem amely már nem kockákból volt építve. Az 1980-as évnél utaltam a katonák oroszlános matricájára, egészen hasonlít az új oroszlános katonák festésére. Az év legendás szettje a 6080-as vár, ez volt a legelső kastélyom.

6080-1.jpg

A kastély szettek abból a szempontből is különlegesek, hogy a megelőző években a katonáknak és az űrhajósoknak boldogan teltek a napjaik, hiszen semmilyen ellenség nem jelentett veszélyt rájuk. Megjelent az 'ellenség' a szettek és figurák között a Black Falcons képében. Ők egy sokkal kisebb de ugyanolyan remek várat kaptak mint a ellenfeleik. Megjelentek az ostromgépek, kilőhető kockákkal, csapóajtókkal. A lovagok sajnos nem egy felnyitható sisakot kaptak :(

1980-ban a LEGO a legjobb évtizedét kezdte meg, a legjobb és azóta legendává vált készletekkel. Nagyjából az összes itt felsorolt készletről lesz bemutató, mindegyiknek van érdekessége amit szimplán a dobozról nem lehet megtudni. A következő részben az 1985-1989-es évek kerülnek bemutatásra, amelyek legalább ugyanilyen izgalmasak.

 

 

 

Szólj hozzá

space történelem 1980 city castle kastely town fabuland minifigura