2019. már 10.

LEGO 928 - Galaxy Explorer

írta: Hardcore Build
LEGO 928 - Galaxy Explorer

A leghíresebb Space készlet

1979. Nagyon fontos évszám a LEGO gyűjtők számára, megjelenik a LEGO Classic Space témakör, és ezzel kezdetét veszi az őrület. Szerintem innen számolhatjuk azt amikor az emberek tényleg elkezdték gyűjteni a LEGO készleteket. A teljesen más témakört gyűjtő emberek is elismerik, hogy a Space témakörben létezik pár olyan készlet ami kötelező egy gyűjteménybe.

img_1637.jpg

A 928-as, illetve az egyidőben az amerikai piacon megjelent 497 Galaxy Explorer, valószínűleg a leghíresebb Space készlet, az első helyet megosztva elfoglalják a dobogót a monorailekkel. Többek szerint legjobb űrhajó a Classic Space témán belül, én a 6980 vagy 6985-re szavaznék.

A készletben rengeteg olyan elemet találunk amelyek 1979-ben újak voltak és csak a Space készletekhez fejlesztettek ki. Hengeres rakéta elemek, szárnyak, repülőgép farok, radar. Mégis a két legjellegzetesebb elem típus amit bárki könnyen felismer, hogy ez egy space készletből való, a kék festett space logós elemek, és az átlátszó sárga ablakok és kockák.

img_1659.jpg

A készlet doboza elég érdekes volt számomra amikor először kinyitottam. A nagyobb Classic Space készleteket a nagyon menő 'meteor kráteres' dobozba csomagolták. A műanyag belső tároló egységet egy rá illeszkedő fedlappal lehet védeni.

A másik érdekessége volt a doboznak a műanyag tároló alatt rejtőzött. Nagyon sokáig nem értettem miért van egy kihajtható fül a doboz alján, olyan volt mintha felakasztható lenne. Aztán teljesen véletlenül egy a készletről készített kép mutatta meg a választ.

A készlet útmutatója is érdekes volt, a lépéseknél fel van tüntve milyen elelmek szükségesek. Ez régóta egy megfejtetlen rejtély számomra, hogy mikor rakják ki ezt a segédletet és mikor nem.

008.jpg

Az építés rengeteg nagy lap elem egymásra pakolásáva kezdődik, ami elég stabillá teszi a alapokat, viszont annál nehezebb szétszedni. A vezérlőt egy nagy átlátszó sárga elem védi a kozmikus sugárzástól amely felnyitható. Az űrhajó vezérlő része elég nagy ahhoz, hogy kettő minifigura is elférjen benne ülve, bár székek nincsenek.

img_1648.jpg

A hátsó raktér is szép nagy, itt tárolhatjuk a kis holdjáró autót amit a legutolsó lépésegben rakhatunk össze. A raktér szárnyként kétoldalra nyílik, és egy ugyancsak lenyitható rámpán lehet felsétálni a raktérbe.

img_1650.jpg

Az űrhajó megépítése jöhet a mini bázis. A készlethez két alaplapot kapunk, az egyik a leszállópálya mintás, ahol piros jelzőfények segítenek a pilótának. A másik a legendés hold dombos-hegyes-kráteres alaplap, amely még mindig az egyik legjobb alaplap attól függetlenül, hogy nem építhetünk az egész területére.

img_1651.jpg

img_1654.jpg

img_1656.jpg

A kis irányító központ, nagy kék lábakon áll és egy hatalmas radar nő ki belőle, bal sarkán pedig a híres 'szürke antenna' kapott helyet. A készlet legutolsó lépése a kis holdjáró autó megépítése, amelyről valószínüleg a 70481-es szett kis járművét is másolták. A szetthez összesen négy minifigura jár, az 1979-ben új, classic space figurák, piros és fehér színekben.

img_1655.jpg

A doboz hátulján persze helyet kaptak az alternatív építési ötletek is. Kifejezetten tetszik a kerek űrbázis, és a tripla űrhajó.

img_1639.jpg

Az alkatrészek! Ha szeretnénk megvásárolni a készletet, mindenképpen figyeljünk arra, hogy a space elemek megfelelőek legyenek. Sajnos az eredeti elemek nagyon drágák és szeretik őket kiszedegetni a készletekből, és egy másikkal helyettesíteni őket. Gondolok itt például a nagy szürke hajtóművekre, amelyek eredetileg Technic illesztés nélküliek, ezeket előszeretettel cserélik át az újabb típusra. A másik legfontossabb elem a szürke antenna, mindig figyeljünk rá, hogy egyáltalán meglegyen, és ne legyen törött.

Egyértelműen zseniális készlet, egy tökéletes űrhajóval, remek alkatrészekkel. Hihetetlen jó kezdése volt ez a szett a Space készleteknek, lehetsége, hogy nem lett volna ilyen sikeres e készlet nélkül. minden gyűjtőnek kötelező!

Szerintetek melyik a legjobb Space készlet?

Szólj hozzá

space 928 497 galaxy explorer