2019. már 03.

LEGO Figurák történente - 12. rész

írta: Hardcore Build
LEGO Figurák történente - 12. rész

1990 - 1994

Új évtized, újabb eszméletlen készletek. Ebben az évben a LEGO készletek hivatalosan is a LEGO Town, LEGO Space és LEGO Castle brand nevek alatt futnak. Ezekben az években már szerencsére minden témakörhöz készítettek reklámokat.

Előző részek: 9, 10, 11

1990

Sajnos befejeződik az egyik kedvenc témaköröm, a Forestmen, hozzá méltó módon, ugyanis a legeslegritkább Castle szettek jelentek meg ekkor. Rengetek Basic készlet lát napvilágot, számszerint 21, például a 'zöld' készletek is amelyből már bemutattam a legnagyobbat. Tényleg rengeteg promóciós és nagyon ritka készlet jelenik. A legfontosabb szett minifigura szempontból a 6081 Crusader vár. Maga a vár annyira nem néz ki jól viszont rengeteg dologban újdonságot hozott. Első megemelt alaplap, egyetlen fekete papagáj elem, az első olyan figura aminek nem lába volt hanem egy lejtős elemből szoknya, és a legfontosabb, a szellem!

6081-1.jpg

A legelső változata a szellemnek még ugyanúgy mosolygott mint a többi karakter. Egy sima fekete minifigura fej lapul a lepel alatt. Az egész figura világít a sötétben. A vár úrnője, a Castle és Pirates készletek női figurái által viselt fűzős törzset viseli, és az ú lejtős elemet mint láb.

A Forestmen készletekben megjelenik az egyetlen női figura a Forestwoman, ez az egyik legdrágább Castle minifigura lett azóta. A zöld fejkendő csak ezen a figurán található meg. Később be is került a Vintage Minifigure Collection 5. részébe. A legeslegritkább Castle készlet a 1680 - Hay Cart with Smugglers.

1680-1.jpg

Megjelenik a sokak által a valaha volt legjobb szettnek választott, a Town-on belül mindenképp, 6399 Monorail, amely manapság szerintem a legdrágább készlet, bár minifgurában nem hozott újat. Másik legendás Town készlet a repülőtér, amelyet az egyik legjobb repülőtérnek választottak, én az előző változatot preferálom.

Az év legfontosabb újítása, hogy megjelenik Space új témakörének az M-Tron-nak az összes szettje. Ők a Futuron utolsó készleteit váltják le, amely meg is szűnik az évben. Az európai katalógusokban a készleteket a szerelés és a segítség nyújtás kategóriába sorolták. Sokat lehetett látni, hogy valamelyik Futuron járművet javítják. Ellenben ezzel Amerikában a bányászat témaköre alá kerültek. Az egyetlen olyan Space téma amelyhez nem tartozik bázis szett. Az M-Tron figurák minden készletben ugyanúgy néztek ki, az első neonzöld sisak ellenzőt viselik.

1991

Ebben az évben egy év kihagyás után visszatér a Pirates, a második női kalózzal. Nagyon erős volt a vonatos vonal, és a kikötők. Nagyon sok Town készlet jelent meg, de az év legnagyobb dobása a Blacktron űrtéma újragondolása. Az új téma a Blacktron Future Generations nevet viseli, a LEGO nyelvben egyszerűen Blacktron II-nek szokták nevezni. Az új minifigurák nagyon futurisztikus törzset kaptak, de ez már nem néz ki olyan gonosznak és sötétnek mint a régi fekete változat. A figurákat egy nagyon menő jetpackel is fel lehetett szerelni.

6542-1.jpg

A kalózok tanyáján feltűnik a második női kalóz, annyiban különbözik az elsőtől, hogy piros a fejkendőt visel.

 Az évben újra megjelenik egy hatalmas Dacta figura pakk, 24 emberkével. A space témakörhöz is jár egy új figura szett, már-már nosztalgikus figurákkal, ugyanis van benne Blacktron I, Blacktron II, és M-Tron figura is.

A Dactán belül megjelenik egy Space témakört boncolgató szett is, bevallom ez nekem teljesen új volt a cikk írása közben. Nagyon furcsa színösszeállításban szerepelnek a Futuron figurák, magyar színekben pompáznak.

1992

Ebben az évben rengeteg mini 20-30 darabos készlet jelenik meg, leginkább valamilyen multipakk formájában. Az év legnagyobb újdonságai, hogy megjelenik a LEGO saját benzinkút márkája az Octan, a Castle kibővül a Wolfpack szekcióval (mindenki sajnálatára összesen három készlettel), a Town témában megjelenik a Paradisa, amely a Friends egyik előfutára. A Blacktron II pedig nem garázdálkodhat tovább szabadon, hiszen megjelenik a Space Police II.

6397-1.jpg

Az Octan kitalált benzinkút márka átveszi a Shell szerepét, nem szerették volna tovább fizetni a licencdíjat a márkanév használatért. A piros zöld ying-yang szerű logó azóta minden ilyen típusú készleten fellelhető. A Lego Movie filmben is megjelenik a téma, hiszen Lord Biznisz az Octan cég vezérigazgatója. Magyar vonatkozása is volt, ami egyszer szembejött velem egy utazás során, hiszen valaki lemásolva nyitott egy benzinkút hálózatot. Az Oktán Kft. ilyen névvel és logóval üzemeltetett benzinkutakat, amelyek manapság már üresen állnak, vagy átvette őket az Agip. A LEGO Octan Oilers (Moose Jaw Octan Oilers) néven egy gyerekligában szereplő jégkorong csapatot is szponzorált.

oct012.jpg

A Castle témakör legkevesebb készlettel rendelkező (megosztott első hely a Dark Forest-tel) témaköre a Forestmen-hez köthető, hiszen ugyanúgy a gazdag Black Knights uralkodók kifosztására szakosodtak. A figurák törzsei egységesek, és a nevükhöz híven egy farkasfej látható rajta, jólszervezett bandának tűnnek. A figurák fejeit a Pirates szettekből kölcsönözték. A 16. gyűjthető minifigura kiadásban, a Forest Rogue karakter egy elég hasonló jelet visel.

6038-1.jpg

A Castle témakör megkapja a sokak által legjobbnak ítélt várat a 6086-ot. Az ebben a készletben megtalálható fehér tollas lovag a legdrágább Castle minifigura. Egy másik érdekes szett, szerintem az egyik legjobb hajós készlet,  a 6075, amelyhez nagyon furcsa módon öt minifigurát is kapunk, a készlet méretéhez viszonyítva ez nagyon sok.

 A Town-hoz tartozó Paradisa, inkább a lányokhoz kerülhetett volna közel. A cég már régóta próbálkozott kifejezetten lányoknak szóló készletekkel, de sajnos ez sem lett igazi nagy durranás. A készletek figurái élvezik az életet, lenge ruhákban járkálnak a tengerparton, a nyaralókban napoznak, lovagolnak, szörföznek. A női minifigurák új hajat kapnak, megjelenik a napszemüveges és a rúzsos nagyon kihúzott szempillájú fej. A nő karakterek elég merész törzset kaptak.

6411-1.jpg

A Pirates téma is rengeteg új figurával bővül és az Imperial Guards legnagyobb és egyik legjobb készletével a 6277 Kereskedelmi Kikötővel. A Kalózokon úgylátszik felül tudtak kerekedni a birodalmiak, hiszen a kalózkapitány új megtépázott törzset kap.

A Space témakör legújabb tagja a Space Police II, sajnos elég kevés készlettel. A rajongók leginkább azért emlékeznek rá, mert az űrhajók és a többi jármű, alig-alig rendelkezik valamilyen fegyverrel. Az első olyan Space minifigurák amelyek nem a sima mosolygós fejet kapják, hanem a kis mikrofonos arcot. A kapitányok és az alájuk rendelt többi rendőr más más törzset kapnak.

A Town témakörhöz egy kis figurapakk is készült még, amely jól illeszkedik a Paradisa világába.

6314-1_1.jpg

1993

Rengeteg mini készlet jelenik meg az évben megint, de a két legújabb témakör a Castle-höz tartozó Dragon Knights és a Space-hez tartozó Ice Planet 2002 a legfontosabb történés. Azt hiszem ezekben a témakörökben levő két készlet volt az utolsó amikkel játszottam a sötét korszakom előtt. Az egyik készlet a 6048 - Majisto's Magical Workshop, a másik a 6983 - Ice Station Odyssey volt.

A Dragon Knights sárkányos témaköre eléggé rabul ejtett, és nagyjából a kedvenc minifigurámmá tette a varázslót. A kis karakter neve Majisto, a legelső minifigura amely valódi nevet kapott. A sárkány páncélos lovagok gyönyörű festést kaptak, nagy sárkánytollas sisakot és köpenyt. A varázsló nagy kalapja, az új szakáll elem, és a világító varázspálca zseniális. Új fegyverek, a sárkányokhoz kitalált tűz elem, és a nem kemény műanyagból hanem valamilyen szövet anyagból készült zászló és köpeny, mind új ezekben a készletekben.

Az Ice Planet 2002 kutatói a Blacktron és a Spyrius embereitől és robotjaitól félhettek, amíg jégfűrészeikkel nyersanyagok után kutattak a jeges bolygón. A neon-narancssárga elemek, sisakrostélyok, sítalpak, fűrészek, eléggé könnyen észrevehetővé teszik ennek a csapatnak az épületeit és embereit a hóban. A figurák között találunk női és férfi figurákat is. A vezér figurának az arca mintha megfagyott volna a hóviharban.

A Town-on belül megjelenik az egyik legnagyobb és legteljesebb Rendőrségi központ, teljesen új törzs részekkel, új serif karakterrel. Ez volt a legelső olyan készlet amihez egy börtönlakót kapunk csíkos ruhában. Innentől kezdve a tűzoltós, mentős és rendőrös készleteket a Rescue altéma alá sorolták.

6398-1.jpg

A kalózok új hatalmas hajót építenek, ennek jobban teszik a színösszeállítása mint a réginek. Nagyon sok évig ez marad a legnagyobb kalózhajó.

6286-1.jpg

És legvégül két figurapakk is megjelenik a Castle és a Pirates témákhoz:

1994

Ez az év is bőven hozott újdonságokat, témákban és figurákban egyaránt. Három új téma is megjelenik, a Pirates alá tartozó Islanders, és a Space témakörökhöz tartozó Unitron és Spyrius. Ez az az év ahonnan nagyjából már követhetetlen milyen új figurák jelentek meg, nagyon begyorsul a LEGO tervezés, főleg a Town-on belül.

A bennszülött szigetlakókat mintázó Islanders nagyon jó ötlet, létezhetett volna tovább is. Az egyik kedvenc minifiguráim, a nagy maszkok, fűszoknyák, csontok, törzsi jelképek, festett arcok. Nagyon szép a pajzsok festése is. Ha lehet a várak, központok, stb, közé sorolni az Islanders szigetet akkor mindenképpen nálam a top 1 helyre kerül. A sziget vezetője King Kahuka, aki megint egy olyan karakter aki saját nevet kapott. A figurák között találunk női és férfi lakókat is.

A űr végtelenjében a jó oldalt felváltják az Unitron szettjei, összesen négy készlettel, amiből egyetlenegy készlet jelenik meg Európában, a legjobb monorail készlet, a 6991 - Monorail Transport Base. Mindenképpen érdemes megnézni egyszer működés közben. A gonosz oldalt a Spyrius veszi át, megint méltó fekte-piros színösszeállításban a gonoszságukhoz mérten. Itt jelenik meg a legelső olyan minifigura ami nem élőlényt ábrázol hanem egy robotot.

Az űr témakör egy figurapakkal is bővül, amelyben Unitron, Ice Planet és Spyrius emberkék kaptak helyet:

6705-1.jpg

A Town témakörben megjelenik a legnagyobb repülőtér, 12 figurával, később ez is bekerül a Legends sorozatba. A másik kedvenc, kikötő készletem a 6543 - Sail N' Fly Marina.

A Town keretein belül már annyira sok új figura jelenik meg, hogy képtelenség felsorolni őket, ezért csak egy pár példát raknék be ide a legjobbakról. A tűzoltó parancsnok azóta is a legjobb tűzoltó figura.

Nagyon hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, egyre több és több dolog történt a LEGO háza táján, ezért a további posztokban kevesebb évet fogok lejegyezni egyszerre. Olvassátok a következő részt is!

EXTRA:

Egy magyar szinkronos LEGO reklám összeállítás ezekből az évekből:

Új Instagram oldal! kockakamultbol

Szólj hozzá

pirates monorail wolfpack islanders dacta futuron crusader spyrius octan space police II m-tron king kahuka blacktron II forestwoman blactron I unitron