2019. jan 28.

LEGO 8781 - Morcia óriás várkastélya

írta: Hardcore Build
LEGO 8781 - Morcia óriás várkastélya

Egy kicsit újabb készletet szeretnék most bemutatni, 2004-ből. A szettet nagyjából egy éve kaphattam, és kibontatlanul türelmesen várta, hogy összerakják végre. Először nem sok figyelmet szenteltem ennek a kastélynak, sem maga a kinézete, sem a Knight's Kingdom II témaköre nem csigázott fel, és bevallom nem is tudtam a legjobb funkciójáról. Először is meg kellett érteni miért jött létre ez a témakör, és belátni, hogy igazából nagyon jó kis korszak volt ez. Az építés során kerültek elő a rejtett képességek.

img_0814.jpeg

Mivel régen nem bontottam ki ilyen régi készletet, nagy volt az izgalom. A doboz hét nagy és kettő kicsi zacskóból áll, plusz az alaplapok. Nagyon tetszik, hogy a nagy zacskókra rá van nyomtatva mi is lesz építve az adott elemekből.

img_0820.jpeg

img_0821.jpeg

A hanyagul bedobált útmutató:

img_0819.jpeg

A Knight's Kingdom II. története a két fiktív ország Morcia, a jók, és Ankoria a gonoszak, csatározásáról szól. A leíráson meg is találjuk Morcia térképet. Stílusosan feltüntették a többi készletet is hol találhatóak az elképzelt világban.

img_0817.jpeg

Morcia és Ankoria térképe:

morcia-2.jpg

A legelső kis zacskóból a figurákat és Vladek, a trónbitorló Ankoria vezérének skorpió alakú katapultját rakhatjuk össze. A katapult egyszerű kis járgány, amely nem csak skorpió alakú, hanem skorpiókat is lő ki, sajnos nem túl hatékonyan. Ez az egyetlen szett ahol az összes hőst megkapjuk, JaykoRascusSantisDanjuVladekKing Mathias (Mátyás Király!!). A Knight's Kingdom II-höz egy egész komplex kis történet tartozik, ezt majd talán egy későbbi bejegyzésben megírom. A 8877 Vladek kastélyhoz (az egyik kedvenc kastélyom) is hasonló mennyiségű figurát kapunk, viszont ott nem jár hozzá King Mathias. A készlethez összesen egy darab Árnyék Harcos jár a gonosz oldalról, szerintem elfért volna még legalább egy, így azért eléggé túlerőben vannak a hősök.

img_0823.jpeg

img_0822.jpeg

img_0824.jpeg

Az alaplap nagyon hajlékony és valószínüleg elég könnyen törik, mindeképpen két kézzel kell fogni. A lap nagyjából négy részre van felosztva, mindegyik sziklás dombra egy-egy tornyot építhetünk, plusz egy nagyot középre.

img_0826.jpeg

Itt kezdtek jönni a meglepetések, ugyanis a készlet játszhatósága a maximumra van tolva. Itt értettem meg mi volt a jelentősége a Knight's Kingdom II. korszaknak. A várak és az épületek egyszerűbbek, könnyen szétszedhetőek, viszont a játszhatósák soha nem volt jobb. Innentől kezdve nem is nagyon vártam el, hogy ezek a készletek óriási részletességgel legyenek megépítve. Legyen könnyen mozgatható, lőjjön, forogjon, legyen jól játszható.

Az első meglepő dolog volt, hogy a tornyokat nem kell stabilan rögzíteni az alaplaphoz, hanem izlés szerint áthelyezgethatjük őket. Itt láthatjuk a tornyokat leszedett állapotban:

img_0836.jpeg

Az egyik kis tornyon találunk egy kisebb katapultot, amely sokkal jobban működik a skorpiós katapultnál, egy láncot meghúzva lőhetjük ki a nagy sziklát. Sajnos a tornyokhoz nem nagyon kapcsolódik lépcső, de ahogy elnéztem a lovagokat nem is nagyon volt rá szükségük. A jobb hátsó toronyban található a tömlöc ahová egy csontváz van bezárva.

img_0831.jpeg

img_0835.jpeg

A középső nagy torony kétemeletes. Az első szinten, amely átível a két szikla között, egy kincsesláda kapott helyet, amely csak álca, az igazi kincs alatta a titkos rekeszben kapott helyet. A második emeleten a trónterem található, a trón forgatható, hogy egyszerűbben lehessen hozzáférni.

Ezután következett a legnagyobb meglepetés ahol is a kezdeti 10/4 pontról egyből 10/7-re ugrott a pontszámom erre a készletre. Ugyanis kiderült, hogy ez a készlet kettő az egyben, ami már jelezve volt a dobozon is, csak nem nagyon értettem. Tehát a kastély fal elemei mozgathatóak, és átállíthatóak a piros színre, mintha Vladek megkaparintotta volna a kastélyt. A fal elemek, a hátsó tornyok forgathatóak, a zászlók másik oldalára Vladek skorpiós címere van nyomva, a nagy zászlókat behajthatjuk a vár mögé, a bejárati kapu teljes egészében két oldalas.

A fele-fele állapot:

img_0839.jpeg

A piros változat jobban néz ki szerintem, a kék változatnál is elfért volna a címer az oszlopokon.

img_0842.jpeg

A teljes műveletről egy kis videót is készítettem:

Később vettem észre, hogy ahogy felemeljük a doboz fedelét, ott a már elfoglalt várat látjuk, ahol is Vladek bezárja Mathias-t a tömlöcbe a csontváz helyére:

img_0816.jpeg

A készlet útmutatójának az utolsó oldalain a történetet láthatjuk, ahogy kiszabadítják King Mathiast és visszafoglalják a kastélyt a hősök:

A készlethez öt játékkártya is járt, sajnos nem nagyon olvastam el hogyan kell velük játszani:

img_0844.jpeg

Tehát a konklúzió az, hogy a Knight's Kingdom készletei igenis jók voltak, csak más szemszögből kell nézni őket. Maximumra tolták a játszhatóságot, úgy, hogy a szettek egyszerübbek voltak. Remek csatákat lehet velük lejátszani, és erre a célre ennél a várnál nem készült jobb készlet. Sok fegyvert és figurát kapunk a készlethez, gyerekkoromban biztos megőrültem volna érte!

Szólj hozzá

lego castle kastely mathias jayko 8781 morcia vladek ankoria knights kingdom