2019. máj 15.

LEGO 912 - Univerzális Építő Szett

írta: Hardcore Build
LEGO 912 - Univerzális Építő Szett

Universal Building Set

A legelső 'sárga' LEGO Basic készlet, 1976-ban jelent meg a piacon, és 1977-ben 404-es számmal az amerikai üzletekben. Eléggé kelendő készlet manapság is, a BrickLinken sajnos nem is találni belőle egy példányt sem, pedig az eBay-en elő szokott fordulni nem túl ritkán. A legnagyobb rajongója ennek a készletnek GeekLány, aki gyerekkorában agyonjátszotta magát ezzel a szettel, nagyon szerencsésnek érezheti magát, hiszen akkor nagyon nehéz volt hozzájutni ekkora szettekhez.

img_2222.JPG

A 912-es készlet a legnagyobb a 910, 911, 912 sorozatból, ezért ahogy ez lenni szokott ez a motorizált szett. A motor egy a készlet színéhez illően sárga 4.5V-os nagy, alváz alakú. A leírásból összesen négy különböző dolog építhető.

Daru és Teherautó

Magát a darut az elemtartó tetejére kell felépítenünk, ez elég stabil alapot nyújt, hogy ne dőljön fel a torony. Maga a daru állvány elég egyszerű, viszont a daru karja nagyon frankón meg lett tervezve a hajlítható elemekkel. A daru markoló kanala a régi szép rugós típusú, könnyedén megpakolhatjuk vele a kis teherautót. Leginkább lánctalp elemeket bányásznak ezen a telepen. 48 összekapcsolható lánctalp elemet tartalmaz a készlet. Amikor én megkaptam nekem legalább 300 volt a dobozban.

Traktor

A kedvenc építményem a készletben a traktor, vagy akár lehet valamilyen aszfaltozási munkagép, vagy hókotró is. A kedvencem benne a lánctalp és a 'kerekek'. A kerekek a régi fajta fogaskerekekből vannak kialakítva. Ez egy nagyon univerzális elem volt, hiszen nem csak fogaskeréknek, hanem a régi fajta 3634b jelzésű kerék felnijeként is használták. A készletben már az újabb sima 3634-es kerék található. A legjobb a zakatoló hang amikor elindul a padlón. A keréktengelyhez használt Technic rudak is különlegesek. Ezek a régi fajta úgynevezett tejfehér színűek, méretük ugyanolyan mint az újabb típusúaknak. Egy érdekes dolog található rajtuk, a két végén a rúdnak egy-egy bevágás található. Amikor a kereket rátoljuk a rúdra, a kerék belepattan ebbe a vágatba, innen tudjuk hogy meddig kell csúsztatni a kereket. Persze tovább is lehet tolni, de ez egy nagyon jó segítség. Megint felhívnám a figyelmet a 'stage extra' figura ülési technikájára.

Légpárnás

Észrevettétek már, hogy minden Basic készletben van egy hajó? Én most hirtelen nem tudok olyat mondani amelyikben ne lenne. Nincs másképp ez itt sem, már ha a légpárnást is egyfajta a hajónak tekintjük. Elég instabilnak és törkénynek ítéltem meg ezt a kis járgányt, többször szétesett a kezemben mikor összeraktam, és sajnos egy hibát is találtam a leírásban. A motor egyszerre hajtja az alsó kerekeket és a propellert is. A propeller meghajtása elég fura nekem, egy hosszú gumival kell megoldanunk, kicsit megcsavarva. Itt nekem volt egy nagyobb problémám ugyanis a propeller lapátja rendszeresen beakadt a gumi szalagba (ez látható is a videón, hogy bedarálja a lapát a szalagot).

Gyár 

Azt hiszem erre is lehetne mondani, hogy minden készletben van egy gyár, de ez csak a régebbi készletekre igaz. Itt nagyjából összes eddig modelt fel kell építeni, daru, teherautó. A gyár maga valamilyen kőbánya, vagy aranybányában használt rázó lehet. Itt is akadt egy kis problémám, nem igazán tudtam rögzíteni a rázó szalagot a meghajtáshoz, ezért csak dobálta azt és egy idő mulva le is szakad. De lehet, hogy így realisztikus, az aranybányászoknak is állandóan eltörik a rosta gépe.

Itt láthatjuk mindegyik modelt mozgás közben:

img_2224.JPG

img_2221.JPG

img_2225.JPG

Gyönyörű készlet, legszebb dobozok közé tartozó csomagolással. Műanyag tálcák, ahogy felnyitjuk a doboz fedelét látjuk a kulcsfontosságú elemeket, és persze a többi alternatí ötletet és építési lehetőséget. Azt hiszem ez egy olyan készlet amely a régi LEGO gyűjtők körében egy kötelező darabnak számít.

Szólj hozzá

traktor gyár basic universal daru légpárnás 912