2019. jan 23.

LEGO Figurák történente - 9. rész

írta: Hardcore Build
LEGO Figurák történente - 9. rész

A minifigura 1978-1979

Akik követték a figurák története sorozatot, azoknak feltűnhetett, hogy a tényleges, eredeti 1978-ban megjelent minifiguráról nem esett szó. Ezt a bemutatást mindenképpen egy külön sorozatban akartam véghezvinni, de nem tudtam milyen formában. Arra jutottam, hogy évtizedekre lebontva mutatom be hogyan fejlődött, és milyen érdekességek történtek az egyes években a figura és a LEGO cég háza táján. Tehát következzen az első rész a hetvenes évek vége!

De először is, egy kis anatómia óra:

minifig01.jpg

Az 1978-ban bemutatott figura nagyjából 4cm, de az inkább fontosabb, hogy pontosan négy kocka magas. Az alap figura, felszerelések és kellékek nélkül kilenc darabra szedhető szét, de a dobozokba általában kettő vagy három darabra szerelve kerülnek be. Fej, törzs (valamikor egyben, valamikor külön kerülnek a dobozokba), és a láb. A lábak külön mozgathatóak, előrefelé 90 fokot és hátrafelé nagyjából 45 fokot. A figura karjai teljes körben mozgathatóak. A tenyér illetve a kéz rész egy U vagy C alakot formáz. Szerintem a kezek az egyik legzseniálisabban megtrevezett alkatrészek. A kézbe belepattinthatunk eszközöket henger alakú nyéllel, de ugyanígy pont belefér egy egy magas lapka is, és végül a kéz pontosan egy pötty méretű, tehát akár rá is építhetünk. Állandó vita, hogy a kezet milyen irányba kell használni.

minifig03.jpg

A törzs rész eléggé sztenderd formájú, alulról felfelé keskenyedik. A törzs egy hosszú nyak csonkban végződik, erre tehetjük rá a fejet. Nem igazán beszálhetünk nyak részről a figurák esetében. Mivel a fej és a 'nyak' rész is henger alakú, ezáltal a fej forgatható. Az alap fej henger alakú egy pöttyel a fej tetején, ameyre különböző kiegészítőket tehetünk, vagy akár mégegy fejet. A legelső minifigurák jellegzetes sárga színét a tervezők (Jens Nygaard Knudsen), az etnikailag semleges hovatartozás miatt találták ki.

minifigure05.jpg

Kezdődjön hát a történet, hogy az előbb bemutatott alapok hogyan változtak meg négy évtized alatt!

1978

Ahogy már említettem a minifigurát Jens Nygaard Knudsen tervezte, az ő tervrajza látható feljebb. A figurát 1979 december 18-án jegyezték be a szabadalmi hivatalban.

minifigure04.jpg

Jens az egyik legjobb és legtermékenyebb tervezője a LEGO Csoportnak (Classic Space, Basic), valószínüleg megérne a története egy külön bejegyzést.

Tehát 1978, megjelenik a világ leghíresebb játék figurája, a mindig mosolygó LEGO figura. A kis emberkék három témába tömörülve láttak napvilágot a LEGOLAND témakör alatt. A három téma a Town, Castle és Space volt. Ezek közül is a Town témába, és azon belül is a rendőrség sorait erősítő készlet volt a legelső amely minifigurával rendelkezett.

_minifigure06.jpg

Ezt a figurát számos másik készletben használták. A legelső minifigurák vagy egyszerű festés nélküli törzset kaptak, vagy valamilyen matricát kellett felragasztani. Matricás törzzsel találunk mentőst, rendőrt, tűzoltót. Ebben az évben elég erősek voltak a rendfenntartó szervek. A legelső Space készletek figurái is matricázott törzzsel rendelkeztek.

A női és férfi figurákat még mindig az különböztette meg, hogy a férfiaknak sapkájuk volt, a nőknek pedig az akkori divatot követő copfos hajuk.

A Space minifigurák egy űrruhát mintázó külsőt kaptak, amelyhez az új sisak és oxigén palack csatlakozott. A figurák egy teljes testes ruhát mintáznak tehát a figurák kezei és lábai is azonos színűek.

A Castle sorozat figurái is kaptak vadi új eszközöket. A legelső Classic Castle készletben, a sárga várban 14 figurát kaptunk. A legfontosabb a lovagok kinyitható sisakrostélya. A katonák nem kaptak matricás felsőtestet, helyette mindegyik egy matricázott mellvértet visel.

Összefoglalás:

 

1979

Az elékpesztően sikeres 1978-as év után, Kjeld Kirk Kristiansen veszi át a cég irányítását, Jensen Nygaardot pedig kinevezik vezető tervezőnek. Ez az év tovább bővíti a három alap témakör készleteit. A legfontosabb újítás a nyomott törzsek a matricák helyett. A legelső ilyen felsőtest a Space készletekben jelent meg (462, 487, 493).

minifigure07.jpg

 A Town készletek is bővültek, leginkább civil épületekkel és járművekkel, snack bár, autómentő, taxi és nagyjából a két legelső készletemel, a lakóházzal és a buszállomással:

minifigure08.jpg

minifigure09.jpg

A 78-as rendőr figurát felváltja a már nyomtatott bőrszerkót viselő motoros.

A Castle szettek is megkapják a nyomtatott törzseket, és a legelső női figurát is. A lovagok egy pajzs mintát, a hercegnő egy nagy aranynyakláncot visel. A hercegnő párjaként a herceg megkapja a legelső férfi haj elemet is, amit szerintem azóta is Lego hajnak hívnak a köznyelvben.

Összefoglalás:

Ezek lettek volna a kezdeti évek, a következő részben a LEGO legjobb korszaka a 80-as évek kerül terítékre!

Ha van bármilyen érdekességetek, írjátok meg kommentben!

Szólj hozzá

space 1978 lego police űr rendor city castle town minifigura jens nygaard knudsen